Vanliga stressreaktioner i kroppen

Stress brukar beskrivas som Sveriges nya folksjukdom. Många i landet är stressade och trivs inte alls med sin vardag. Man skulle kunna tro att stressen är ett isolerat psykiskt fenomen, men tvärtom har den långvariga varianten av den visat sig få stora konsekvenser för människors fysiska hälsa. Det som kanske börjar med en känsla av att tiden inte räcker till mynnar snart ut i sömnsvårigheter, ökat blodtryck och muskelspänningar. Om stressen blir för långvarig kan man bli utbränd, med utmattning och värk som följd.

Stress är en uråldrig överlevnadsreaktion

Måste stress vara något dåligt? Nej, inte nödvändigtvis. Sett i ett evolutionärt perspektiv har stressreaktioner varit viktiga för vår överlevnad. När överlevnaden står på spel triggas stressreaktionen automatiskt i kroppen. Hjärnan sänder ut signaler till kroppens delar, så att man kan agera snabbt och säkert. Stresshormoner utsöndras i blodet, musklerna spänns och plötsligt blir man mer tålig. Man tål mer smärta och slag. Blodet börjar till och med att flyta saktare i kroppen, så att man inte ska förblöda av eventuella skador. Om inte kroppen hade blivit stressad hade människan inte klarat sig så länge som art. Men problemet är att vardagsstress ger ungefär samma fysiska reaktion som överlevnadsstress – i ett modernt samhälle där man sällan behöver springa ifrån rovdjur på savannen.

Man kan få hjälp för bättre stresshantering

En kropp på högvarv kan vara bra ibland. Kanske har man en tuff vecka som man bara måste ta sig igenom och där stressreaktionen i kroppen kan göra att man orkar ge det lilla extra. Men om detta fortsätter vecka efter vecka hamnar man till slut i en dålig stresscirkel, som kan medföra allt från sömnsvårigheter till ångestkänslor. Efter ett tag kan man gå in i den berömda väggen och efter det behöva vara sjukskriven länge. Därför är det viktigt att försöka förebygga stress, liksom att försöka hantera den när den blivit en del av vardagen. Det finns sjukvårdsstöd att få. Många företag har avtal med så kallad företagshälsa, som kan ge verktyg för stresshantering.

Stress orsaker många olika symtom i kropp och psyke

Nedanför följer exempel på hur psykisk stress kan påverka kroppen – lär dig känna igen stressreaktionerna:

  • Svårt att somna på kvällen och lättare att vakna mitt i natten
  • Trötthetskänsla på morgonen trots att man sovit under natten
  • Svårt att koppla av och göra lugna saker
  • Lättare att känna sig ledsen, irriterad och arg
  • Återkommande ångest och oro över stort som smått
  • Snabbare andning, tryck över bröstet och högre blodtryck
  • Stelhet, smärta och spänningar i musklerna
  • Minskad sexlust och minskat umgängesbehov
  • Försämrat minne och koncentrationssvårigheter

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *