Kan man känna glädje även när man är olycklig?

Runt om i det svenska samhället finns en tro på att man alltid måste vara lycklig för att ha ett bra liv. Men kanske har du märkt att psykologer allt oftare ställer sig frågande till människors ständiga jakt på lycka? Det är okej att må dåligt (ibland), fysiskt som psykiskt. Det finns också ett slags språklig förvirring kring ordet lycka, när man egentligen borde skilja på lycka och glädje.

Lycka ligger bortom vår kontroll

Lycka är nämligen något som ligger bortom vår kontroll. Det har bland annat med flyt att göra, att man har ett bra jobb, är frisk och att de man älskar mår bra. Glädje är däremot ordet för de tillfälliga uppgångarna i tillvaron och när man kan känna sig alldeles bubblig inombords, och detta trots att man är sjuk och/eller har sorg.

Glädje kan vi påverka aktivt

De goda nyheterna är att många psykologiforskare anser att glädje är en förmåga som kan tränas. Träningen går bland annat ut på att försöka uppskatta de små stunderna i livet. Även under en dålig dag kan man vara med om fina saker. De små ögonblicken räknas och i tider av ohälsa kan man få hjälp av att skriva ner de glada stunderna i exempelvis en tacksamhetsdagbok.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *