Mindfulness handlar om acceptans – inte om evig lycka

En av de vanligaste myterna om mindfulness är att detta skulle gå ut på att försöka vara lycklig jämt. Mindfulness motsäger inte lycka på något vis. Det motsäger inte heller olycka, eller ohälsa. Tvärtom har det visat sig vara ett bra redskap för acceptans i livets motgångar. Acceptans handlar inte om att finna sig i att må dåligt. Det handlar snarare om att notera att man kämpar utan att lägga in en värdering i det. På så sätt är det lättare att visa självmedkänsla i en svår stund.

Vad menas med mindfulness?

Vad är då mindfulness för något? Begreppet är svåröversatt till svenska. Det närmaste vi kommer är medveten närvaro. Många beskriver mindfulness som ett redskap för stress- och smärthantering. När tankarna skenar i väg kan man försöka fokusera på nuet med hjälp av andningen och sinnena. Prova att lägga händerna på magen och andas in, alternativt känn in rummet genom att titta, lyssna, dofta och så vidare. I dag lär den svenska sjukvården och företagshälsan ut mindfulness, så att personer med smärta, stress och utmattning ska få bättre verktyg för egenvård.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *