Självmedkänsla kan hjälpa dig när du mår psykiskt dåligt

När man mår fysiskt eller psykiskt dåligt är det inte alls ovanligt att man börjar klandra sig själv. Sjukdom för ofta med sig känslor av skuld och skam, och inte minst när man går runt och känner sig otillräcklig. Detta spär på ohälsan och till slut kan man hamna i en ond cirkel av dåligt mående och självklander. Inom psykologin har man därför allt oftare börjat lyfta fram självmedkänsla eller self-compassion, ett begrepp du kan läsa mer om på Psykologiguiden.se och på liknande digitala psykologisajter.

Vad menas med självmedkänsla?

Du vet hur man brukar trösta och stötta en nära vän när hen mår dåligt? Självmedkänsla handlar om att göra exakt detta – fast mot sig själv. Det handlar någonstans också om att förstå att man inte alltid kan vara på topp och att kunna känna att det är okej. Man är värd kärlek, snällhet och vänliga tankar oavsett hur man mår. Det må låta flummigt, men självmedkänsla eller self-compassion är ett seriöst forskningsfält inom psykologin. Precis som mindfulness är detta ett sätt att nå acceptans och att minska stressen i vardagen. Det är också något man kan öva på, i likhet med mindfulness.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *